Palæstinensisk shawarma
Shawarma er noget, jeg forbinder med mine ferier i Libanon. Den krydrede duft, varmen fra grillen og stemningen omkring små gadekøkkener, det er noget, der har sat sig fast hos mig. Her på madsynet deler jeg min opskrift på hjemmelavet shawarma med oksekød, præcis som jeg bedst kan lide det. Saftigt, krydret og fuld af smag.
Jeg bruger flanksteak, som får lov til at trække i en marinade med hvidløg, citron, olivenolie og klassiske mellemøstlige krydderier som spidskommen, koriander, paprika og lidt kanel. Når det steges ved høj varme, bliver kødet mørt og saftigt lige som god shawarma skal være.
Sådan laver jeg Palæstinensisk shawarma
Det, jeg godt kan lide ved hjemmelavet shawarma, er hvor nemt det faktisk er. Når du først har krydderierne klar, kræver det lidt tid og god varme.
Jeg skærer flanksteaken i tynde strimler og vender det i marinaden. Kødet skal gerne trække i et par timer, eller allerhelst natten over. Så suger det smagen til sig og bliver dejligt mørt.
Nå kødet har marineret steger jeg shawarma på en varm pande, Det skal have farve, men ikke steges tørt.
serverinstips
Normalt serveres shawarma i et fladbrød, men jeg havde lyst til at prøve noget andet. Så jeg samlede det hele i en bowl – og det fungerede overraskende godt.
Midt i skålen lå det krydrede oksekød. Rundt om lagde jeg:
Baba ganoush – en cremet auberginepuré med tahin
Muhammara – en sød og krydret peberfrugtdip med valnødder
Tabouleh – en frisk mellemøstlig salat med persille, bulgur og citron
Ovnbagte kartofler – sprøde og krydret med za’atar (et arabisk krydderi)
Der var lidt af det hele. Noget blødt, noget sprødt, noget syrligt, noget stærkt. Det var lækkert at spise.
Shawarma kan spises på mange måder, og det er dét, jeg elsker ved klassikeren. Nogen gange kommer jeg hjemmelavet shawarma i varme pitabrød med hummus, sprød salat, syltede rødløg og lidt chili. Andre gange kommer jeg shawarma i arabisk fladbrød, eller ovenpå en salat, hvis det skal være lidt nemmere.
Hvis du kan lide opskriften så følg gerne madsynet på
Til 6 personer skal du bruge:
1 kg flanksteak, skåret i tynde strimler (på tværs af fibrene)
3 spsk. eddike (æbleeddike eller alm. klar eddike – eller saft + skal af 1 citron)
4 spsk. olivenolie
3 spsk. yoghurt naturel
2 fed hvidløg, hakket
1 spsk. spidskommen (hel eller stødt)
1 spsk. allehånde(hel eller stødt)
1 spsk. korianderfrø eller stødt koriander
1 spsk. mild paprika
2 hele nelliker (eller ½ tsk stødt)
3 kardemommekapsler (eller ½ tsk stødt)
½ tsk. kanel
½ tsk. sort peber
1 spsk. sat
Sådan laver du Hjemmlavet shawarma
Rist de hele krydderier kort på en tør pande, til de begynder at dufte.
Knus dem i en morter sammen med hvidløget.
Bland yoghurt, olie, eddike og alle krydderierne. Vend kødet godt rundt i marinaden, så alt er dækket.
Stil shawarma på køl i mindst 1 time, gerne natten over, hvis du har tiden.
Varm en pande op, den skal være rigtig varm.
Steg kødet i små portioner ad gangen cirka 1-2 minutter pr. portion. Vi vil have stegeskorpe.
Jeg håber du kan lide opskriften, lad mig høre i kommentarerne hvad du synes om den.